بازیهای شناختی

اپیزود انتقال تجربه : تجربه‌ای از شکل‌ گیری یک بازی شناختی

سلام و عرض ادب خدمت شما طراح و سازنده بازی بهگفت

  • لطفا خودتان را معرفی کنید و بفرمایید که در چندمین دوره از کنفرانس بین المللی بازی‌های رایانه‌ای اصفهان شرکت کردید و چه مقامی کسب کردید؟

با عرض سلام، صبا فریدی هستم فارغ التحصیل رشته مهندسی پزشکی دانشگاه اصفهان. من در هفتمین دوره از این کنفرانس شرکت کردم و برنده­‌ی مقام مقاله­‌ی برتر در حوزه‌ پزشکی و توانبخشی شدم.

  • لطفا مختصری راجع به بهگفت (سال تولید،همکاران و حیطه کاربردی آن) بفرمایید.

این بازی جهت کمک به کودکان دارای اختلال تولیدی که نوعی اختلال گفتاری هست، ساخته شد. بازی به این صورت است که حرف مد نظر را در جایگاه‌­های مختلف کلمه‌­های ساده، در قالب تصویر، به کودک نمایش می‌­دهد و کودک باید کلمه (یا حداقل ترکیب حرف مورد نظر با مصوت کنار آن) را به درستی تلفظ کند. شروع کار من روی این بازی از سال 1400 بود و تا 1402 ادامه داشت. البته لازم به ذکر است که این بازی به اتمام نرسید و صرفا یک نسخه آزمایشی از آن، شامل تعداد حروف محدود ساخته شد. متاسفانه من درگیر مشغله­‌های دیگری هستم و نتوانستم بعد از اتمام پایان نامه‌­ام، بر روی این بازی کار کنم. در ساخت این بازی، استاد راهنمای من، استاد جواد راستی و گفتار درمانگران مرکز کاشت حلزون شنوایی استان اصفهان کمک بسیار زیادی کردند و با پیشنهادات سازنده­، باعث بهبود کیفیت این بازی شدند.

  • سطح آشنایی و دانش شما در زمینه علوم شناختی و ساخت بازی‌های کاربردی در این حیطه چه میزان بوده است؟

من بیشتر تمرکز و دانشم مربوط به جنبه­‌ی تولیدی این گونه بازی‌­ها بوده و هست. همانطور که پیشتر گفتم، من در رشته­‌ی مهندسی تحصیل کردم و بیشتر توجه من بر روی ساخت بازی‌­های درمانی و برنامه­‌ نویسی آن‌ها بوده است. من در این زمینه، پس از گذراندن دروس برنامه ­نویسی، در یک دوره­‌ی بازی سازی شرکت کردم تا با روش ساخت بازی­‌ها آشنا بشم. پس از آن هم دو دوره کارآموزی خود را در مرکز بازی­های ریانه­‌ای دانشگاه اصفهان گذراندم تا تجربه بیشتری کسب کنم. البته که در زمینه‌­ی علوم شناختی نیز به واسطه­‌ی درمانگرانی که برای ساخت بازی من را یاری کردند و البته مطالعه‌های لازم در این راه، اطلاعاتی کسب کردم.

  • ستاد علوم و فناوری‌های شناختی چه حمایتی از طرح شما داشتند ؟

پس از کسب مقام مقاله­‌ی برتر در کنفرانس، این ستاد برای بازی بهگفت 1 میلیون تومان وجه نقد به عنوان جایزه در نظر گرفتند.

  • انگیزه شما برای ساخت این اپلیکیشن چه بوده است، آیا به اهدافی که در ذهن داشتید رسیده‌اید؟

من از ابتدا انگیزه­ام از تحصیل در رشته­‌ی مهندسی پزشکی و در ادامه ورود به حوزه‌­ی بازی درمانی کمک به حفظ سلامتی افراد، به خصوص کودکان، بود؛ به خصوص که علاقه­‌ی من در برنامه نویسی و طراحی بازی­‌ها نیز در این راه کمک شایانی می‌­کرد. بله، تا حدودی موفق شدم با ساخت این بازی راه جدیدی برای گفتاردرمانی کودکان ایجاد کنم که در طی آن، کودک همراه با سرگرمی به درمان مشکلات خود نیز بپردازد.

  • بودجه اولیه ساخت این بازی را چگونه تامین کردید و برای تیم سازی از چه راه‌هایی استفاده کردید؟ به نظر شما اصول موفقیت در یک کار تیمی چیست؟

من ساخت این بازی را در ابتدا در قالب پروژه‌­ی کارآموزی و سپس در قالب پایان ­نامه به تنهایی انجام دادم و تنها از کمک­‌های استاد جواد راستی و گفتاردرمانگران بهره بردم. لازم به ذکر است که در طراحی این بازی هزینه­‌ای مصرف نشد و تمامی ابزارهای استفاده شده در آن، رایگان بودند.

  • در مسیر ساخت برنامه با چه چالش هایی روبرو بودید؟

بزرگترین مشکل برای من سعی در رفع ایرادات و ضعف­های استفاده از ابزارهای رایگان بود و این‌که چگونه امکانات آنها را مطابق با پیشنهادات درمانگران به کار ببرم.

  • آیا در تجاری سازی و معرفی محصول به مارکت های ایرانی موفق بوده اید؟چه عواملی می‌تواند این مسیر را تسهیل کند؟

در زمینه­‌ی تجاری سازی هنوز اقدامی برای بازی بهگفت صورت نگرفته است. فکر می‌کنم تبلیغات مناسب کمک به ­سزایی به شناخته شدن این گونه بازی‌های جدید می­‌کند.

  • بر اساس تجربیاتی که کسب کرده‌اید، مهم‌ترین محدودیت‌های بازی‌های شناختی ایرانی نسبت به نمونه‌های خارجی چیست آیا شانس رقابت دارند؟

بزرگترین محدودیت مربوط به مشکل بودن خرید ابزارهای خارجی برای ساخت بازی است. اگر در این زمینه بتوان به افرادی که بر روی بازی­های درمانی کار می‌کنند کمک کرد تا دسترسی آسان­تری به این موارد داشته باشند (مالی و غیره)، به نظر من امکان رقابت و برتری یافتن بر نمونه­‌های خارجی وجود دارد.

  • توصیه شما به افرادی که تمایل دارند در حیطه توانمند سازی مغز بازی‌هایی را طراحی کنند چیست؟

من در زمینه توانمند سازی مغز اطلاعاتی ندارم اما به طور کلی توصیه می­‌کنم که در هر مرحله حتما از پیشنهادات متخصصین استفاده کنند تا بتوانند به بهترین نحو از برنامه‌­ی ساخته شده نتیجه بگیرند.

با تشکر از پاسخ‌دهی و همکاری شما، موفق باشید.

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!